gratis duurzame energie via damwand

Haven Enkhuizen wekt gratis energie op

Het artikel uit NHNieuws van 25 januari 2024, 06.00 uur door Maurits van Egdom (aangepast 27 januari 2024, 12.33 uur) geeft weer hoe de Energiedamwanden duurzaam en gasloos onder andere kantoren, de supermarkt en douches verwarmen bij de haven van Enkhuizen.

Energiedamwand Nederland laat deelt graag het artikel:

 

De Compagnieshaven in Enkhuizen haalt sinds 2020 met stalen damwanden warmte uit het oppervlakte- en grondwater. Op die manier kunnen zij het hele jaar door zelf energie opwekken, en óók nog eens gratis. “Het is simpel en superefficiënt.”

Het idee, overgewaaid uit Duitsland, is nog vrij nieuw maar wint langzaam terrein. De ‘energiedamwand’, zoals het ook wel wordt genoemd, is volgens deskundigen een ideale oplossing voor een waterrijk land als Nederland, waar het barst van de stalen damwanden die als een waterkering fungeren.

Door warmtewisselaars aan deze wanden te bevestigen, wekken ze het hele jaar door energie op. Die halen warmte uit het oppervlakte- en grondwater, geheel gratis en voor niets. Vervolgens wordt het aangesloten op een elektrische warmtepomp. Die is nodig om de temperatuur voldoende op te krikken, voor bijvoorbeeld een warme kamer of tapwater. 

 

Een win-winsituatie

In 2020 ging de Compagnieshaven in Enkhuizen – als één van de eersten in Nederland – ermee aan de haal, dankzij een testopstelling. Onlangs namen wethouders Bijman en Franx nog een kijkje bij de jachthaven, en reageerden enthousiast op de ontwikkelingen.

“De damwanden waren toe aan vernieuwing, en we wilden tegelijkertijd een verduurzamingsslag maken”, blikt directeur Jeroen Mulder terug. En dus bood de ‘energiedamwand’ uitkomst. Maar liefst 72 wanden – goed voor een 115 meter lange kade – werden er bij de jachthaven geplaatst. “En de meerprijs valt reuze mee als je toch al je wanden moet vervangen”, zegt hij.

Hij is blij met het resultaat: “Het havengebouw met kantoren, supermarkt en douches hebben we hiermee gasloos gemaakt, net als het restaurant, de watersportwinkel en zeilmakerij. Het is simpel en superefficiënt.”

Recente berichten

gratis duurzame energie via damwand
Nieuws

Haven Enkhuizen wekt gratis energie op

De Compagnieshaven in Enkhuizen haalt sinds 2020 met stalen damwanden warmte uit het oppervlakte- en grondwater. Et wordt hiermee het hele jaar door gratis energie opgewekt. De resultaten zijn zeer positief en de damwanden zijn ene win-win situatie, simpel en superefficiënt.

Lees meer
Ankerpalen buispalen bouw tunnel
Buispalen

Buispalen Blankenburgtunnel afzinken

De nieuwe Blankenburgverbinding zijn de stalen extra sterke buispalen van Gooimeer gebruikt tijdens het afzinken van het tunneldeel. Met de Blankenburgverbinding zal de infrastructuur van Rotterdam verbeteren en de economische efficiëntie worden verhoogd.

Lees meer
Stalen damwanden circulair Slotervaart ziekenhuis Amsterdam
Projecten

Unieke dakopbouw Slotervaart Amsterdam met stalen damwanden

In Amsterdam Nieuw West vindt sinds 2020 een transformatie van het voormalige Slotervaart ziekenhuis plaats. Om de werkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, is er o.a. voor gekozen om een “veiligheidsscherm” van stalen damwanden te maken. Deze unieke oplossing is geheel circulair: na afloop kunnen de damwanden zonder schade verwijderd worden en worden ingezet op een nieuw project.

Lees meer
Golfbreker IJburg haven stalen damwand
Projecten

Golfbreker IJburg Haveneiland

De nieuwe golfbreker van stalen damwand moet zorgen voor een nog betere kwaliteit van leven op het water voor de aldaar aangemeerde woonboten, omdat deze golfbreker de mogelijke overlast van golfslag sterk reduceert.

Lees meer
Projecten met stalen damwanden van Gooimeer Ondergrondse Drive Trough Mechelen
Projecten

Ondergrondse Drive trough Mechelen

Mc Donalds bouwt een nieuwe moderne vestiging in Mechelen (B) met een ondergrondse drive through op het kruispunt van de Vesten met de N16. Gooimeer leverde voor de kelder ca. 400 ton stalen nieuwe en gebruikte ZZ-18-700 damwanden.

Lees meer
stalen damwanden tegen dassenburcht overlast
Projecten

Dassenscherm te Koudum

Langs het spoor van Koudum in Friesland is een 200 meter lang damwandscherm met stalen damwandprofielen van Gooimeer aangebracht ter voorkoming van ondermijning van het spoor door dassen.

Lees meer
dijkversterking Hasselt met Z damwand
Projecten

Dijkversterking Hasselt – Zwolle

De oude Zuiderzeekering is versterkt door over een lengte van ruim één kilometer 12 meter lange Z damwanden in de dijk te drukken. Hiermee is het project dijkversterking Hasselt afgerond.

Lees meer
jachthaven Nobelhorst stalen damwanden Gooimeer
Projecten

Nobelhorst te Almere

Nieuwbouw project in nieuwe jachthaven in de wijk Nobelhorst te Almere. Een deel van de stalen damwanden van Gooimeer is ook gelijk thermisch geactiveerd, zodat later woonhuizen hierop aangesloten kunnen worden.

Lees meer
Dijkverbetering dorpskern Baambrugge
Projecten

Dijkverbetering dorpskern Baambrugge

Met een stalen damwandconstructie langs de waterkant bij de dorpskern in Baambrugge wordt een nieuwe waterkering gemaakt om de dijk te versterken en het dorp en de polder te beschermen tegen het hoge water.

Lees meer